עוד לפני ההשפעות העולמיות והאינסטנגרם היתה לנו אופנה ישראלית. בין מזרח למערב, מיזוג תרבויות יצרו אופנה ישראלית מקומית. אופנה במנהרת הזמן
לעניות דעתי התפתחה כאן אופנה ישראלית מקומית (משכית, גוטקס), שיצרה מן שילוב והכלאה בין מזרח ומערב. בשלב מסויים ההשפעות העולמיות חילחלו גם לאזורינו, הרשתות הגדולות נכנסו לארץ והאופנה הפכה להיות אופנה יותר גלובלית עם מעט השפעות מקומיות.
שנות ה-40, קצת לפני קום המדינה, היה רצון לתת ביטוי גם בתחום האופנה. שאימץ את דמות הצבר גם נשים וגם גברים עם מכנסי חאקי קצרים, חולצות מכופתרות, סנדלים תנכיים וכובע טמבל. זו היתה התקופה של מפעל אתא הזכור שעיצב בגדים ברוח אותה תקופה. ובשבת נהגו ללבוש חולצה לבנה עם רקמה רוסית או הונגרית. הטרנד היה שולט על כלל הצעירים.
שנות ה-50 רות דיין קיבלה את הכינוי הגברת הראשונה של תעשית האופנה הישראלית. על אף שלא היתה מעצבת אופנה בהשכלתה, אחראית דיין על הקמת חברת האופנה משכית, שנוסדה על ידי משרד העבודה בשנת 1954. לאחר שנחשפה לעבודות היד של עולות חדשות מבולגריה, גייסה את המעצבת פיני לייטרסדורף ויחד הקימו את חברת האופנה הנודעת בישראל, אשר בחזונה ובתוצריה עיצבה את הסגנון הישראלי. היא הצליחה להפוך את "משכית" למותג העילית הראשון בישראל לאופנה וטקסטיל אשר מזוהה עד היום עם רב-תרבותיות, מקוריות ואיכות.
במקביל לאופנת משכית, האופנה מתחילה לקבל השפעות מהאופנה האמריקאית כמו גם ריקודים סלוניים תופסים את מקומם של ריקודי העם, הפשטות משתנה ללבוש מהודר יותר הבנים לובשים מכנסיים וחולצות מכופתרות, מושחים ברלנטין על השיער, הנשים לובשות חצאיות ושמלות מתרחבות ומכנסיים צמודים באורך 7/8 ונועלות נעלי סירה, עם או בלי עקב, הפרמננט בשיער נכנס לאופנה, הסרפן, משקפיים חתוליים.
שנות ה-60 כבר הפער הולך ומצטמצם והאופנה לאופנה הבינלאומית. מעצבים ישראלים מתחילים לאמץ טרנדים מהעולם וגם בארץ הטרנד הבולט שמלות פרחוניות מבדי כותנה. אורך המיני פורץ לעולמנו עם הדפסים פסיכודליים וצבעים זרחניים.
שנות ה-70, כבר התרחקנו מהצבר הלבוש חאקי והצניעות והפשטות מפנה מקום לטרנדים מהעולם. ג'ינס בגזרת הפדלפון או בשמו הנוסף סן טרופז, או מכנסי רגל הפיל. עם השפעות התנועה ההיפית והסגנון האתני-בוהמי של ילדי הפרחים. הסגנון מקבל השראות אתניות עם שימוש בבדי כותנה שיפון, עור ופרנזים, שמלות מקסי וכמובן ווסטים. עוד טרנד בשנות ה- 70 בדים מבריקים "במראה הרטוב" ונעלי לק. באותם שנים מעצבים מתחילים לפעול בארץ כמו גדעון אוברזון.
שנות ה-80 – רבות דובר על הסגנון המוחצן שהיתה צבעונית ונועזת. פייטים, חותלות, חולצות א-סימטריות, עגילי חישוק גדולים, ידיים מלאות בצמידים שחורים מכנסי באגי בצבעי נאון, איפור מוגזם ושיער נפוח. כריות הכתפיים שהם אחד הסמלים הבוהקים של שנות ה- 80. מותגי אופנה ישראלים כמו ראש אינדיאני, קסטרו ופלפל הפכו אז לשם דבר. בגדי הים גוטקס מקבל כבוד והערכה בעולם.
לרגל יום העצמאות חברתי לקבוצת הפייסבוק 'דרומיות מכורות ליד שניה' להפקת אופנה שהיא חגיגה של גיוון ישראלי.
הדרומיות הוא מיזם בהובלתה של לימור פרייס ומטרת הקבוצה היא להעלות מודעות לנזקי תעשיית האופנה לחבר את הצרכניות הישראליות בכלל והדרומיות בפרט לצרוך אופנה יד שנייה ולעודד את הסביבה לצריכה מקיימת.
קרדיטים:
איפור: מירב עמר, אתי חדד
הפקה: לימור פרייס, זמנאיי טפרה
תכשיטים: zemenay afro urban style
צילום: משפחת הלב יגאל סלבין
מאיה אושרי כהן – עורכת ראשית
אינסטגרם: maya_oshri_cohen
Chief editor & art director: Effie Elisie
Email: fashionisrael.mag@gmail.com
Instagram: fashion_israel.mag
site: https://www.fashion-israel.co.il
Facebook business page: Fashion Israel