FUNNY BUT IT'S TRUE
21.12.15 – 18.1.16
אוצרת: ענת גטניו
פתיחה ושיח גלריה: יום שני, 21.12.15 בשעה 15.30
הגלריה של המרכז האקדמי ויצו חיפה
א'- ה' 10.00-18.00; ו' – 10.00-13.00; שבת – סגור
מאת: ענת גטניו
תערוכת היחיד של האמן אלי קופלביץ בגלריה של המרכז האקדמי ויצו חיפה תציג עשרות רבות של ציורים בדיו צבעוני על נייר, אשר נוצרו בשנתיים האחרונות. העבודות צויירו באינטנסיביות האופיינית לאמן ו"שוגרו" מדי יום-יומיים למרחב האינטרנטי של הרשת החברתית. ב"פוסטים" שהעלה האמן הופיעו הציורים מותאמים לפורמט הפייסבוק, כמעין יומן וויזואלי, אליהם הצטרפו לעתים טקסטים קצרים, שורות בעלות אופי אסוציאטיבי וחידתי המנותק לחלוטין מן הדימוי המצוייר. תערוכה רבת-היקף זו, בה יוצגו עבודות הנייר ולצדם קטעי טקסט, משחזרת את הריבוי והדחיפות שבפעולת האמן.
אמנותו של קופלביץ היא בעלת קול ייחודי ועצמאי, מתרחקת מכל אופנה או מגמה אמנותית. ציוריו הרישומיים מעלים סצינות פיגורטיביות, הנדמות לרגע כמספרות סיפור, אך זה מתפוגג באחת בתוך קומפוזיציות משוללות הגיון המחברות בצורה מתוחכמת אינוונטר של דימויים מעולמות שונים שאין ביניהם כל קשר. הדימויים הצפים במרחב הלבן של הנייר אינם מעוגנים במקום או בזמן קונקרטי.
אלי קופלביץ מתגורר ויוצר בקיבוץ דפנה שבצפון הארץ, הרחק מן הזירה האמנותית (תרתי משמע). המרחק מאפשר לו להביט עליה מבחוץ, באורח אירוני וביקורתי, תוך שהוא מצטט בעבודותיו יצירות קאנוניות מתולדות האמנות המודרנית והישראלית, או מתייחס למוקדי הכוח וקובעי הקאנון של עולם האמנות (מוזיאונים, כתבי-עת וכדומה). מרכזי כוח ושליטה אחרים המופיעים ביצירתו בצורת ציורי לוגו של חברות ענק ומותגי-על, מפנים חצי ביקורת אל עבר הכלכלה הגלובלית והאידאולוגיה הקפיטליסטית, אשר הביאה עמה את ההפרטה וגלגלה אותה גם אל פתחי הקיבוץ.
היבטים ביוגרפיים חוזרים ועולים בציוריו. דמותו מופיעה בהם באופן קבוע, ולעתים גם אחדים מבני משפחתו. אפילו כלבו מצויר ומואנש כאחד הדוברים בטקסטים שהוא כותב.
זיכרון מלחמת יום הכיפורים, אותה חווה על בשרו כחייל סדיר ברמת הגולן, מיוצג שוב ושוב בציורים באמצעות דימויי מלחמה (הליקופטר, כלי נשק, טנקים) או אות המלחמה הצה"לי המופיע בציוריו בווריאציות ובהקשרים שונים ומשונים.
לטקסט מקום משמעותי בתוך הציורים, הן כתוכן והן כצורה. הוא בוחר, מתוך עמדה אירונית, לכתוב בשפה האנגלית – השפה של הכפר הגלובלי או של השיח האמנותי הבינלאומי, תוך שהוא מרבה במשחקי מלים שנונים או בכתיבה עילגת מכוונת.
השפה הייחודית של קופלביץ בסדרת הציורים המוצגים בתערוכה היא שפה רבת ניגודים: רזה אך עמוסת פרטים, רגישה אך בועטת בכל, אינטלקטואלית ומרוחקת ובו בזמן פיוטית ומכמירת לב.
אלי קופלביץ נולד ב-1952 בקיבוץ משמר השרון. בין השנים 1982-1978 למד במחלקה לאמנות, באקדמיה לאמנות ועיצוב בצלאל, ירושלים. חי ויוצר בקיבוץ דפנה.
תערוכות יחיד:
1985 – אלי קופלביץ, ציורים, גלריה תת–רמה, תל אביב / 1988 – אלי קופלביץ, גלריה הקיבוץ, תל אביב
1989 – אלי קופלביץ, גלריה מימד קטן, תל אביב / 1993 – אלי קופלביץ: אובייקטים, גלריה הקיבוץ, תל אביב
Coocoo Kunst – 1996, גלריה הקיבוץ, תל אביב / Boom Boom – גלריה נופר אמנות, תל אביב
Art Police, גלריה הקיבוץ, תל אביב / 2001 – אלי קופלביץ (עם יורי כץ), גלריה מרכז הנצחה, קרית טבעון
2011 – החלוקה החדשה, תערוכה זוגית עם רחל רבינוביץ, מוזיאון בית אורי ורמי נחושתן, אשדות יעקוב מאוחד
2013 – ROGER MORE, גלריה הקיבוץ, תל אביב
הציג בתערוכות קבוצתיות רבות