אבא שלה היה מהאנשים העשירים באיראן, המשטר חשד בה שהיא משתפת פעולה עם המוסד, העינויים הקשים עברה בכלא. הבריחה מאיראן. המפגש של דוריס כהן עם עורכת האופנה שלנו פתח תיבת פנדורה, כמו נלקח מתסריט סרט מתח. אה, כן, היא גם מעצבת אופנה מהמצליחות בדובאי
קיץ, בגג של קניון עזריאלי שעת צהריים מאוחרת בבית קפה אני פוגשת את המעצבת דוריס כהן, אישה צבעונית במיוחד עם אנרגיה מתפרצת וכריזמה שמקרינה לכל עבר עם חיוך ענק שלא מסגיר לרגע סיפור חיים מסעיר שכולל מעצרים וישיבה בכלא האיראני ובריחה נועזת חזרה לבית בישראל, דרמה שתשאיר אתכם עם פה פעור.
כהן משמשת בארץ כבנקאית ישראלית אך בעולם היא "דוריס כהן", מעצבת אופנה מהבולטות והמוערכות בדובאי עם קהל לקוחות עצום באיראן. ברזומה שלה עיצוב שמלה למנצחת האיטלקיה ב"מיס יוניברס" איטליה. בימים אלו היא עושה את צעדיה הראשונים בעולם האופנה הישראלי. כהן גדלה באיראן למשפחה שבבעלותה שלושה מפעלי בדים, אביה היה מעשירי פרס ועסק בעיצוב אופנה. הוא הקפיד לבקר עם משפחתו בבירות אופנה עולמיות. החיבה לאופנה מובנת וכפי שהיא מספרת טמונה בה מילדות. כשהיא נשאלת על הקשר המוזר בין בנקאות לאופנה משיבה כהן כי היא מודעת לכך שהשילוב הוא מוזר אך כילדה אהבה לשחק גם כבנקאית וגם כמעצבת אופנה.
דוריס כהן נולדה וגדלה באיראן ובגיל תשע עלתה לישראל ביחד עם המשפחה, בעקבות רצון ההורים שילדיהם יגדלו כיהודים וישראלים. כאשר הגיעה כהן לגיל 17 נקלעה המשפחה לקשיים כלכלים ופשטה את הרגל. האב חזר לאיראן כדי לנסות לשקם ולבנות את היכולת הכלכלית מחדש. בגיל 21 הצטרפה לאב יחד עם יתר בני המשפחה, שם החלה הדרמה. המעצבת מספרת הדרכון האיראני שלה לא היה בתוקף (בדרך לעלייה לישראל המשפחה נאלצה לטוס קודם כל לטורקיה) כששבו לאיראן, נעצרה כהן בשדה התעופה והועברה לכלא בפעם הראשונה, משם שוחררה בתום שבוע של חקירות ארוכות ומייגעות בהן נחשדה כי היא מהמוסד. עם היציאה מהכלא הסביר לה בית המשפט האיראני שמכיוון שהיא מישראל כל מעשה לא חוקי שתבצע יחקר כתיק פוליטי.
עם שחוררה מהכלא בפעם הראשונה והאיסור שחל על יהודים לעסוק בבנקאות באיראן החלה כהן לחפש מקום בו תממש את אהבתה לאופנה ותלמד עיצוב אופנה "לפני 14 שנים איראן לא הייתה מפותחת כמו היום" מספרת המעצבת על הקושי למצוא מקום ללמוד בו ומוסיפה "לא היה מרכז ללימודי עיצוב אופנה ובמסגרת החיפושים מצאתי מקום, מחסן נטוש שבו לימדו עיצוב אופנה מתחת לרדאר, יש עולם של לפני ואחרי האינסטגרם והפייסבוק באיראן אז כשנכנסתי לעולם הזה קודם כל היה מאוד מפחיד, המשטר שם מאוד דיקטטורי והעם שם היה בעל דעה מאוד קיצונית, לפני כניסת האינסטגרם העם היה שמור וקיצוני בדעה שלו לגבי הדת, מי שהסתובב ברחובות ראה רק צבע שחור, מי שלבשה צבעוני או משהו שלא נראה להם מתאים בעין הייתה נעצרת".
הבחירה בלימודי אופנה גרמה לחשש ולפחד בקרב בני משפחתה של כהן. בעקבות זאת, ולאור החוקים הנוקשים במדינה, במהלך לימודיה הסתירה כהן את זהותה הישראלית, המבטא הצרפתי שבולט בקולה סייע בידה. על הלימודים מספרת המעצבת כי ביקורי הילדות בבירות אופנה עולמיות השפיעו מאוד על עיצוביה הצבעוניים ובלטו בניגוד מוחלט לשחור הקודר שאפיין את המדינה. בתום לימודיה, עיצבה כהן קולקציה בת חמישה פריטים בלבד שכללה בתוכה גם ג׳קטים יחודיים לחיג׳אב אותם הציגה בתצוגת אופנה מחתרתיית שערכה ביחד עם עשר מחברותיה ללימודים לעשירי איראן. בסיום התצוגה החלה לקבל פניות רבות לדגמים המיוחדים אותם הציגה ושם היא מספרת כי הפכה למוסד אופנתי והחלה למכור את עיצוביה בפייסבוק.
עם הזמן, בעקבות עיצוביה, נודעה כהן כילדת הצבע והפכה לגורו בקרב מעצבות מקומיות אחרות שהעתיקו את הצבעוניות שהיו בולטים מאוד בעיצוביה. המגמה הצבעונית החדשה שהכניסה לאיראן עוררה את זעם השלטון ולאורך התקופה נעצרה כהן עוד שלוש פעמים במהלכן הופקעו ממנה הרשתות החברתיות דרכן מכרה את עיצוביה, על אף המעצרים הרבים כהן לא התייאשה והמשיכה לעצב לנשים האיראניות שחיות תחת משטר קפדני. כשנשאלה על האומץ להמשיך לעצב ציינה כהן כי היא מעצבת את מה שיש לה בלב והוסיפה "היתה לי את התעוזה הזאת, כי לאנשים האיראנים יש מלא תעוזה, רציתי לפרוץ וכיוונתי לחברה הגבוהה באיראן שרצתה להיות שונה".
לפני כשנתיים וחצי הוזמנה המעצבת לכנס של מעצבי אופנה באיראן שם הוכתרה למעצבת האופנה המובילה במדינה וכחודשיים לאחר הכנס קיבלה צו זימון לבית המשפט בטענה כי עברה על החוק, בהגיעה לבית המשפט הואשמה כהן כי באמצעות עיצוביה וביחוד דגם ספציפי ששאב השראה מדגל ארה״ב והשלטונות האשימו אותה כי זהו מגן דוד והיא מנסה להמיר את דתן של לקוחותיה.
במעצר ובחקירות סבלה כהן מאלימות קשה על בסיס יומי עד לרמה בה לא יכלה ללכת והתנהלה בכלא באמצעות כסא גלגלים. בנוסף, חסמו את חשבונות הבנק שלה ושל אמה החולה. כמו במעצר הראשון, כך גם במעצר האחרון, האשימו אותה כי היא משתפת פעלה עם המוסד ודוריס הבינה שזהו, מכאן היא לא יוצאת בחיים. בכוחות אחרונים שגייסה החליטה כהן לשחד את אחד השומרים שהעניק לה יום חופש מהכלא וביום הזה היא הגיעה פצועה ובמצב קשה לאמה והסבירה לה שהאופציה היחידה שלהן היא לברוח או למות. באישון לילה עם מזוודה אחת ומבלי להודיע לאיש (גם לא לשכניהם היהודים) ברחו השתיים לטורקיה ושם הגיעו לסוכנות היהודית שסייעה להן לחזור לישראל.
בישראל החלה כהן לעסוק בבנקאות, אך לא זנחה את אהבתה הגדולה לעיצוב אופנה. לפני כחצי שנה עיצבה שמלה ל"מיס יוניברס" של איטליה. בנוסף אוחזת כהן בקהל לקוחות גדול בדובאי ואף בצרפת. כאמור, בישראל היא נמצאת בצעדיה הראשונים בתחום. כשהיא נשאלת לגבי הסגנון העיצובי שלה מספרת דוריס שהיא מתאימה לאנשים שהם יותר נועזים ודרמטיים ולא מפחדת משילוב של פרינטים ביום יום שלהם. על ההשראות שלה אומרת המעצבת "אני תמיד אוהבת לשלב מהעולם המודרני ומהעולם ההיסטורי. בעיצובים שלי יש גם את המודרן הזה וגם יש את הטרדישיונל״ ועוד היא מציינת כי במהלך העבודה שלה היא אוהבת לשמוע מוזיקה קצבית.
כאמור עיצוביה של כהן עושים חיל ברחבי העולם ומיס איטליה זכתה בשמלה שלה בתחרות "מיס יוניברס", על הניצחון סיפרה המעצבת כי זה היה ניצחון של הישראליות והיהדות שלה. בזמן הזכייה החלה המלחמה (חרבות ברזל) ובאותה העת הייתה באיטליה וחשה פחד כי לא ידעה איך העולם יגיב אך עדיין חשה גאווה עצומה. על הסטודיו בדובאי והעבודה עם העולם הערבי מספרת כהן כי היה להם קשה לקבל את שם משפחתה היהודי המובהק אך היא לא הסכימה לוותר עליו ואף מציינת כי כאשר התחתנה זכתה בבעל שאוחז באותו שם המשפחה.
בימים אלו עובדת כהן על קולקציה חדשה ועל עיצובים שמיועדים לקהל הלקוחות הישראלי וניתן למצוא אותה ברשתות החברתיות ולהזמין משם את הפריטים ובנוסף היא עדיין מוכרת אונליין בדובאי ובצרפת.
שני אקוע – עורכת אופנה
אינסטגרם: shaniaqua
Chief editor & art director: Effie Elisie
Email: fashionisrael.mag@gmail.com
Instagram: fashion_israel.mag
site: https://www.fashion-israel.co.il
Facebook business page: Fashion Israel