בבית בסגנון טוסקני, שמרגיש ונראה כמו חו״ל, אך ממוקם בגן יבנה, נמצא הסטודיו של זוג המעצבים (זוגיות מקצועית ואישית מופלאה) ישראל וטומי. השניים, מעצבי אופנה מוכשרים ביותר. ישראל מור סוגר 25 שנות עיצוב, וטומי טופיקי 15 שנים. בילינו איתם משך יום שלם ונפעמנו מהיצירות המדהימות שהם מעצבים. השניים עובדים משעות הבוקר המוקדמות עד לשעות הקטנות של הלילה. מפעל הוט קוטור של שני מעצבי על שעושים הכל לבד
הדרך של השניים החלה כבר בילדות. ישראל מור נצר לשושלת חייטים. סבו היה חייט בגרוזיה. הוא מספר שבגיל 6 הושיב אותו הסבא על ברכיו, וברגע שהמכונה הופעלה, הוא רעד, כבר אז ידע הסבא שהנכד יהיה מעצב. ישראל מספר כי הוא היחיד במשפחה שירש את מתנת החיים הזאת, לשמח כלות.
את לימודיו החל עוד בהיותו חייל. כאשר למד במכללה לאופנה "מרים". כשהשתחרר מצה״ל החל לימודי תואר בשנקר, שבסיומם עבר לאיטליה לתקופה של קרוב לשנתיים והפך לסטאז'ר של רוברטו קוואלי. לאחר מכן עבד אצל "ולנטינו". עם שובו ארצה עבד אצל גדולי המעצבים בהם, דני מזרחי וגליה להב. לאחר מכן פתח מותג חדש: "שראל מור" והפך לעצמאי. בין השנים 2016 ו-2017 הוא הציג בשבוע האופנה לכלות בניו יורק ובשנת 2017 התפרסם ב"ניו יורק טיימס" כאחד המעצבים המבטיחים של ישראל.
גם אצל טומי טופיקי הסיפור דומה, מגיל צעיר ידע שיעסוק באופנה, כאשר היה ילד הכריח את אמו לקנות לו בדים, וכאשר היא סירבה החל לעבוד עם חומרי הגלם בביתו והפך כריות נוי לחולצות וחצאיות, וילונות הפך לשמלות, והלביש את סביבתו הקרובה בעיצובים מעשה ידיו. כאשר אמו גילתה את הדבר היא כעסה, אך לאחר מכן נכנעה ורכשה לו בדים בת״א. בבגרותו למד בשנקר ובפאשן אקדמי. בסיום לימודיו עבד אצל גליה להב ובבוטיק קטן, שם עיצב את כל השמלות. משם התגלגל לסטודיו של ישראל כדי ללמוד ולהתקדם.
השניים הבינו שביחד הם כוח ופתחו את העסק המשותף שלהם israelandtomi@. את הסטודיו המשותף פתחו השניים בגן יבנה השוכנת מזרחית לאשדוד וסיפרו שבתחילת המלחמה רעש הטילים הורגש אצלם בצורה משמעותית. עוד שיתפו השניים בכאב על טלטלות הנפש והכאב שגרמה המלחמה. מצד אחד להמשיך בשגרה, לעצב ולשמח לקוחות, שמרביתן הן כלות, שרוצות לשמוח והרצון לעשות הכל כדי שהן יהיו שמחות ומרוצות. ומצד שני הלחימה הקשה שמתנהלת והחטופים הרבים, ביניהם חברתם עמית בוסקילה, שנחטפה ממסיבת הנובה ונרצחה וגופתה הוחזרה לארץ בזכות כוחות צה״ל.
על עמית בוסקילה מספר טומי: "כל מי שישב לידה הרגיש במערבולת של מסיבה", וישראל הוסיף בדמעות: "מדובר בפרח נדיר עם שמחת חיים והוא מקווה שכמו שהיא רקדה על הקרקע כך היא רוקדת בשמיים." בזה לא נגמר הקשר של השניים למלחמה: בנו של ישראל הוא לוחם מגדוד 13, שבמהלך התקופה נכנס ויוצא מעזה. ישראל מספר על נדודי שינה רבים ודאגה בלתי פוסקת שאותם ניתב לעשייה מרובה למען החיילים. בכל יום שישי בעזרת מתנדבים רבים הפך הסטודיו למטבח ולנקודת איסוף שממנה הוציאו מדי יום שישי מזון לחיילים. טומי מספר שעם כל הצער שהם חווים, הרוח נשארה חזקה ואיתנה.
בעקבות המלחמה ספג הסטודיו שבבעלותם טלטלה לא קטנה. טומי הסביר כי ענף האירועים היה הראשון להיפגע. אך זה לא עצר את השניים. ה"רויאל גארדן", קולקציה בת 14 דגמים, שהושפעה רבות מהמלחמה ומסמלת פריחה ואמונה בטוב, הושקה לאחרונה והוקדשה לזכרן של כל הנשים שנהרגו ולא יצעדו לחופה.
המלחמה והאנטישמיות הגוברת ברחבי העולם פגעו בשניים, אך הקולקציה שיצרו בזמן המלחמה, והצילומים בכיכובה של הדוגמנית לי לוי, הוכיחו את עצמם. ישראל מספר שהקולקציה הכתה גלים, פרצה גבולות והגיעה לקהל היעד נוסף אליו מכוונים השניים, החברה הערבית הגבוהה ומציין כי מדובר בקהל שיודע להתלבש ולהעריך אופנה במראה האירופאי.
על ההבדלים בין הכלה הערבית לכלה הישראלית אומרים השניים: "כלות הישראליות אוהבות את העיצוב הקלאסי והנקי, ואילו החברה הערבית שמחפשת דברים יותר מורכבים יותר מהודרים, יותר מושקעים חשיבתית וגם ברמה העיצובית וגם ברמה של הבד שמורכב ממנו העיצוב. כל פריט שהן לובשות הוא יצירת אומנות." מה שמתכתב בצורה ישירה עם העיצובים של השניים.
כשהם נשאלים למה שמלות כלה, עונה טומי בעיניים בורקות, זו השליחות הכי גדולה שיש בעיניו. הידיעה שכלה בוחרת בשמלה שלהם ביומה הגדול ויש להם את הזכות לשמח אותה, זה האושר הכי גדול שיש. ישראל משלים אותו ומספר על שיחת טלפון שהם קיבלו מכלה שאמרה לשניים שהם אבן דרך משמעותית בתחילת החיים המאושרים שלה. השניים מציינים את ההתרגשות העצומה מהתודה וההערכה, ומבחינתם זה עולם ומלואו.
זוג המעצבים חושב מחוץ לקופסה וכאשר מגיעים לסטודיו מקבלים שני מוחות במחיר אחד. השניים עובדים יחדיו על העיצובים והם מקפידים מאוד על עבודה עם חומרי גלם איכותיים. בתהליך היצירה הם מקפידים על הדיוק בדגמים, ובניואנסים הכי קטנים, אפילו ברמת התפירה. הצמד עוסק גם בתכשיטנות ואת התכשיטים הם משלבים בעיצובים שלהם.
"שמלת כלה צריכה לספר סיפור ולהתאים לאופי של הלקוחה", הם מוסיפים, שכאשר מגיעה כלה היא מקבלת יוקרה, אבל גם פאן, השניים "קריקטורה מהלכת" לדברי ישראל וצוחקים מכל מצב. החוויה של הלקוחה מאוד חשובה להם, ומציינים שאחרי מפגש בודד הלקוחות הופכות ללקוחות קבועות ואף למשפחה. לשניים לקוחות רבות ומפורסמות, אך הם בוחרים לשמור על עמימות ודיסקרטיות בנושא. אחד הדגמים היותר מיוחדים שעיצבו הוא "האיגל", שמלה אותה לבשה הדוגמנית לי לוי בפסטיבל קאן. השם של השמלה הוא בהשראת המלחמה, הנשר עף לשמיים ומסמל את החופש אליו הם מייחלים.
על אף הוותק שלהם בתחום העיצוב, לא ניתן לפספס את הלהט והתשוקה למקצוע בקולם. לשניים עיצובים מרהיבים ויחודיים והם משקיעים בצילומים, כפי שניתן לראות ברשתות החברתיות. הצמד מקפיד מאוד על התוכן אותו הם מעלים וזאת מתוך רצון לשמור על ייחודיות העיצובים לאחר שבעבר הועתקו מהם דגמים. השניים מציינים שאין בעיה לשאוב השראה וגם הם שואבים השראה מגליאנו ודיור, ומוסיפים שמי שלא חושב מחוץ לקופסה לא יכול לקרוא לעצמו מעצב. ישראל: "מי שמגדיר עצמו כמעצב צריך להכיר לעומק את עולם האופנה, את ההיסטוריה, התנודות, ההשפעות, המגמות, צריך להבין את הגזרה ולהביא קצת תחכום". עוד הוא מוסיף על הרשתות החברתיות: "הרבה משפיעני רשת מגדירים את עצמם מעצבים, אך הם לא מבינים ולא יודעים להעריך אופנה, הם לא למדו ולא עברו תהליך בתחום."
כשהם נשאלים איך לקוחות מגיעות אליהם מספר טומי שהלקוחות מגיעות אליהם מהאינסטגרם, אך גם מפה לאוזן לאחר שאנשים רואים את העבודה ומבינים את הייחודיות, את רמת השקעה, את רמת האהבה ואת רמת החשיבה שנעשתה בבגד. כשאני שואלת על מקורות ההשראה עונה טומי שאת ההשראה שלו הוא שואב משנות ה-80 וה-70 והוא מסביר שבעיניו הגזרות של פעם הן הגזרות הכי טובות, רק לקחת אותם, לחדש אותן ולהתאים לעולם שלנו, של היום. לעשות להם אינטרפרטציה בת זמננו. ישראל שואב השראה דווקא מהגלאם ההוליוודי של שנות ה-30 וה-40. את מי אתם חולמים להלביש? "נעמי קמפבל". הם עונים פה אחד. טומי מסביר: "היא לא רק דוגמנית על, היא גם יודעת להחזיק בגד כמו לביאה. היא הופכת את הבגד לבגד יוקרתי" ובגרסה הישראלית השניים היו שמחים להלביש את ריף נאמן.
בסיום הראיון אני שואלת את השניים על החלומות לעתיד והשאיפות לעסק, ישראל עונה שהשאיפה היא רשת של סניפים בנקודות מרכזיות ומשמעותיות למבקרים, כמו לונדון, פריז, מילאנו, ארצות הברית ואוסטרליה. השניים שמאמינים מאוד שעבודה קשה מובילה לתוצאות. הם לא גימיק חולף, הם מטביעים חותם. "הטבעת חותם נעשית בהתמדה מרובה. טיפה חוצבת בסלע, לא מכוח עוצמתה אלא מכוח התמדתה. כשאתה דורך על אותו מקום או מטפטף לאותו מקום, בסוף נוצרת באר של מים והיא עשירה מאוד לרוויה ולשתיה. זה מה שיקרה איתנו, בעזרת ה׳. המטאפורה הזאת הולכת להיות מציאות חיה״
שני אקוע – עורכת אופנה
אינסטגרם: shaniaqua
דפנה סאפר – עיתונאית אופנה בכירה
אינסטגרם: dafnasaffer@
Chief editor & art director: Effie Elisie
Email: fashionisrael.mag@gmail.com
Instagram: fashion_israel.mag
site: https://www.fashion-israel.co.il
Facebook business page: Fashion Israel