צילום פורטרטים. כל מה שאתם צריכים לדעת

צילום: Maxim Dupliy - 1365689789
|

צלם פורטרט מקצועי מיועד עבור אנשים פרטיים או עסק, ומטרתו היא לשווק ולהעצים את המצולמים בצורה המחמיאה ביותר. הפורטרט יכול לכלול אדם אחד או של קבוצת אנשים, בין אם קבוצת חברים, משפחה, חברי הנהלה או צוות עובדים. בהקשר עסקי, פורטרטים מיועדים בשביל להבדיל את העסק שלכם מהמתחרים ולעורר אמון בלקוחות שלכם. תפקידו של הצלם הוא לשדר נינוחות ולהתחבר ללקוחות על מנת לצלם את התמונות הטובות ביותר


מבוא לצילום פורטרטים אומנותיים

צילום פורטרטים זאת מיומנות של צלם מקצועי, צלם סטודיו או צלם תדמית. אבל כשמוסיפים מילה אומנותי, יש שינוי בהגדרות. צילום אומנותי הוא כזה שמבטא את האישיות של הצלם ולא רק את הצד הטכני, ללא קשר לסוג צילום. צלם אומנותי יכול לצלם כל סגנון צילום, לדוגמה צילום נופים או צילום תת-ימי, צילום ספורט, צילום אופנה וכו', בדרך אמנותית ולא שגרתית. 

 צלם תדמית המצלם בצורה מסחרית, פורטרטים לאנשי עסקים וחברות יצלם בצורה ובגישה אחרת לגמרי מצלם אומנותי ויתן דגש לייצוגיות של המצולם, העברת אמינות או סמכותיות, כלומר צילום פורמלי שמטרתו תדמיתית, להציג את העסק או האיש שעומד מאחוריו. בצילום כזה חשוב להעביר אמינות ותחושת ביטחון, כדי שהצופה בתמונה שלו יתחבר אליו או לפחות יקבל רושם ראשוני חיובי, וירצה לעשות איתם עסקים. בשונה מצילום תדמית, המטרה בצילום אומניתי היא אחרת.

בצילום אומנותי הצלם מבטא את הצד האישי שלו, דרך התמונה. מדהים עד כמה תמונה יכולה להיות שונה כאשר היא תצולם בידי צלמים בעלי גישות יצירתיות שונות. צלם סטודיו או פורטרטים שמצלם בצורה אומנותית, ינסה להעביר גם את הצד הפנימי-האישי של המצולם, כלומר יש כמה שכבות שונות ליצירתיות של הצלם, גם מצד המצולם וגם מצד הצלם והגישה שלו לצילום.

חשוב לדעת את סגנונות הצילום בהם ניתן ליצור צילום אומנותי. לעיתים הקהל מגדיר אם הצלם הוא אומן ולפעמים הצלם עצמו מכריז שהוא אומן. בעיניי שתי הגישות הינן גישות לגיטימיות, מכיוון שהרצון להיות אומנותי מתחיל ברצון הפנימי של הצלם ולא של האובייקט המצולם. לא קל לתת הגדרה יבשה אקדמית לצלם פורטרטים אומנותי, אך לדעתי ניתן להעניק  הגדרה זו לכל סגנון צילום. צלם המצלם מהרצון שלו, בצורה שהוא מרגיש שהיא הטובה ובגישה שלו, בלי קשר אם הפרויקט בתשלום או שהוא מצלם לעצמו. כל עוד לצלם יש חופש ביטוי עצמי יחד עם ידע טכני טוב, יש ביכולתו להפוך את הצילום לאומנותי. הצילום צריך להיות מיוחד ולא שגרתי, כזה שמעניין להסתכל עליו, שלא מביטים על הצילום כמו חותמת שחוזרת על עצה, חותם של צלם שלא חוזר אצל אחרים חייב להיות ברמה מספיק טובה כדי שהעולם החיצוני יגדיר את טיב הצילום.

דוגמאות לצלמי אומנות בתחום הפורטרטים

ישנם מספר צלמי פורטרט/צלמי סטודיו שאני יכול להגדיר אותם כאמנים. בתחום הפורטרטים יש שמות כמו: Richard Avedon, Gregory Heisler, Nadav Kander, Howard Schatz, Albert Newton, Dan Winters, Douglas Kirland, David La Chapelle.

Steve Mccurry- בעיקר בגלל תפיסת רגעים חשובים ופורטרטים מאוד "חודרים". כמו כן, צלם סטודיו David Lachapelle עושה עבודות מדהימות עם סטים מושקעים. גם Liu Bolin, צלם סיני מצלם פורטרטים מטורפים. מקום מיוחד תופס אצלי צלם פורטרטים ותרבות Jimmy Nelson שמצלם פורטרטים בתרבויות שונות, מקומות שאנחנו לא היינו בהם כנראה, תרבויות לקראת הכחדה. אם ניקח קצת לכיוון אחר, ולא רק צילום בפוטו סטודיו, נגלה מלא שמות נוספים. למשל צלם שמצלם אקולוגיה בצורה דיי אמנותית הוא Edward Burtinsky. צלם שמצלם דברים ב"מימדים גדולים" או דברים מיוחדים – Andreas Gursky, וצלם שמביים סטים מאוד רציניים Gregory Crewdson.

המטרה של צילום אומנותי

צלם שלא נמצא תחת לחץ "הישרדותי", שחופשי לבטא את עצמו, בלי תלות או חשיבה על הצד הכספי, יכול לבטא את הצד האישי שלו דרך התמונה. צלם סטודיו שכל יום תלוי בצד הכספי והשכרה, יהיה לו קשה להתנתק מפרנסה. כמובן שיש צלמי סטודיו שמצליחים לשלב ביחד אך הם נמצאים במקום שהכסף אותו הם מרוויחים אינו שחקן מרכזי עבורם והצילום ותוצאותיו הם הדבר החשוב ביותר עבורם.

את המטרה של צילום אומנותי מגדיר לעצמו הצלם. ניתן להביט להסתכל מהצד ולומר שצלם שבחר בעצמו לעסוק בתחום צילום אומנותי של פורטרטים, ינסה לעשות משהו מיוחד, ומדובר באדם  שרוצה לבטא את הצד הפנימי שלו ואת רעיונותיו. בסופו של דבר הצלם רוצה להינות מהצילום, מהתהליך שהוא עובר עם המצולם וזה לא משנה אם הצילום נעשה בפוטו סטודיו או בלוקיישן. צלם שהחליט שברצונו לצלם פורטרטים אומנותיים, יש לו משהו לומר לעולם הזה, ודרך התמונות זה יכול לצאת החוצה. ישנם טיפוסים שונים של אנשים, ואולי יהיו כאלה שרוצים להיות אומנותיים כי הם רוצים להוכיח משהו לאחרים או להראות הישגיות בתחום צילום של אנשים ותמיד יהיו כאלה שירצו שידברו עליהם כעל צלם אומנותי. יש גם צלמים שרוצים לעשות תערוכת צילום, הם רוצים שהצופים האחרים יעריכו את הצד היצירתי של צלם פורטרטים. כלומר חשובה להם הכרה בתחום . יש מי שיצלמו כי הם נהנים מהיצירתיות. ישנם צלמים שירצו לברוח מחיים הרגילים שלהם ודרך הצילום יכולים להיות במקום שמביא להם הנאה, דרך הצילום, הרי לא סתם המציאו תחום פוטו-טרפיה. דרך הצילום צלם יכול להתנתק מהחיים הרגילים שלו כי צילום זה מה שמושך אותו בחיים.

גיבוש קונספט לפני ביצוע צילום אמנותי

כדי לעשות פורטרט שיחשב כאומנותי, צריך לגבש רעיון. לחלק זה ישנה חשיבות גדולה כיוון שסגנון free style לא בהכרח יביא לתוצאה הרצויה. לדעתי, הכל מתחיל מרעיון פשוט ביותר שאותו ניתן לפתח בהמשך עד לביצוע הצילום. הרעיון שיש לצלם פורטרט אומנותי מגיע מהניצוץ הראשוני שעובר לו בראש. "זה מעניין … מה אם נעשה ככה…. אה-הה. באו נראה איך אפשר ליישם את זה".  הצלם יכול לגבש רעיון וזה יהיה הבסיס לצילום פורטרט בפוטו סטודיו. אבל זוהי רק ההתחלה הכרחית, שיכולה להפוך את הצילום למיוחד, גיבוש קונספט כולל גם דרך ביצוע וגישה של צלם אומנותי. כלומר הצלם יכול לבוא בגישה מסוימת שתהפוך את התמונה לאומנותית או שדרך ביצוע גם היא יכולה לעשות תמונה למיוחדת. לדוגמה דרך תאורת סטודיו או דרך שימוש מיוחד בעדשות, ג'לים, עשן, קומפוזיציה וכל אלמנט אחר יש ברשות הצלם כדי שצילום פורטרט יהפוך לאומנותי. 

כרעיון הראשוני, בשילוב עם תוכנית ביצוע וצד טכני (איך יצולם, על איזה רקע, איזו עדשה וכו') זה מה שיוביל לתמונה הסופית שאותה תכנן הצלם.  כמו כן, ניתן לבטא את הצד האישי של צלם פורטרטים וגם את הצד האישי של המצולם, אם הסיפור הוא סביב אותו אישיות, ישנם מספר גישות לרעיון עצמו ומספר שכבות של ביצוע טכני.

ביצוע הצילומים בפוטו סטודיו

לאחר גיבוש הרעיון  ניתן להתחיל לתכנן דברים כדי לבצע את הצילום. ישנם צילומי פורטרט פשוטים שאינם דורשים הכנות גדולות ויש כאלה הדורשים עבודה רבה ומקדימה.
לדוגמה: אם מדובר בצילום פורטרטים הקשורים לציורי פנים, התיאום הוא מול המצולם והמאפרת, שמבצעת את עבודתה ומציירת באופן יצירת ותורמת רבות לצד היצירתי מכיוון שהפורטרט לא יכול לצאת אומנותי ללא ציור פנים ברמה גבוהה ויצירתיות של המאפרת/אמן איפור.

ישנם מקרים בהם ההכנות די ארוכות, כיוון שנדרש סטיילינג מיוחד ולתאם יום שיתאים לכולם, מעצבת שיער, צייר ועוד. פרויקט בסדר גודל כזה יכול להמשך תקופה עד שכל המרכיבים יהיו מוכנים ליום המיועד. כמו כן, החתמה של כל המשתתפים לאישור שימוש בצילומים, אחרת ללא תנאי מקדים זה לא תוכלו להשתמש בצילום שצילמתם בעצמכם ללא אישור המצולמים ולכן יש לדאוג לזה מראש לפני יום הצילום.

צילום: Maxim Dupliy - 15694979
איפור: רויטל בוחניק צייר: צור עיטם עמיחי. מעצבת שיער: אליזבטה שוורצמן קרדיט: צלם סטודיו מקס

אחרי שכל אנשי מקצוע שהיום בסט השלימו את עבודתם (מאפר, סטייליסט, צייר ועוד בעלי מקצוע), הצלם נכנס לתפקיד כאשר הוא ער לכל השלבים שהיו עד כה. לצלם יש הרבה כלים כדי לייצר פורטרט אומנותי. קודם ע"י שימוש באנשים יצירתיים בסט עצמו (אלה שהזכרתי קודם), כמו גם משחק טכני, משחק של שימוש בעדשות מיוחדות, תאורה מיוחדת – למשל תאורת ניאון או תאורה עם ג'לים, שימוש במכונת עשן. להלן דוגמה לשימוש בקנבס כרגע.

צילום: Maxim Dupliy - 1+36+6+6+6
ציור גוף: צור עיטם עמיחי. קרדיט לצילום: סטודיו צילום מקס
צילום: Maxim Dupliy - 15665+8-8-
מאפרת: רויטל בוחניק. צילום: פוטו סטודיו מקס

לא כל הצילומים מבוצעים בפוטו סטודיו, וגם בלוקיישן אפשר לבצע צילומים מיוחדים. לא כל צילום יצירתי או אומנותי חייב לבוא עם איפור או סטייליסט, לפעמים הדגש בכלל לא על זה. אם המטרה להראות פורטרטים של ציורי פנים, אז כן, אבל לא כל פרויקט הוא כזה ולפעמים יש להעביר את התוכן, את הרעיון לא בעזרת צבעים, אלא בעזרת סיטואציה שבה נמצא אדם. למשל אדם שהוא בודד והרעיון הוא להעביר בדרכים שונות את הבדידות שלו בצורה ויזואלית, כאשר לאור ולקומפוזיציה יש תפקיד חשוב, מה שהכי חשוב זה להעביר את המסר או המצב בו נמצא האדם.

צילום: Maxim Dupliy - 1659897797954878
קרדיט: צלם פורטרטים מקס
צילום: Maxim Dupliy - 16598977979549797
קרדיט: צלם פורטרטים מקס
צילום: Maxim Dupliy - 16598977979969797
קרדיט: צלם פורטרטים מקס
צילום: Maxim Dupliy - 1659897797959797
קרדיט וקונספט: צלם פורטרטים מקס
צילום: Maxim Dupliy - 1659897797989794
קרדיט וקונספט:: צלם פורטרטים מקס

כשמתכננים צילומים כאלה, והם לא נעשים בסטודיו לצילום, לרוב צריך לתאם בצורה תקינה עם המצולמים ולהגיע עם ציוד מתאים, כדאי גם עם עוזר צלם, שיכול לעזור עם הציוד, זה יכול מאוד להקל על הצילומים בלוקיישן עם ציוד, למשל רוח עזרה עם כיוון תאורת פלאשים, סטנד ועוד'.

בסטודיו לצילומים אפשר להשתמש גם במים בבריכה מתנפחת, כאשר מכניסים את המצולם/ת לתוך המים. בצילומים מסוג זה חשוב להגן על ציוד צילום כי הכל אלקטרוני, להגן ולכסות ציוד פלאשים, המים לא רצויים שם. צילום במים יכול באמת לעשות תמונה ליצירתית, במיוחד כשיש זרימת מים או סוגי גלים. 

צילום: Maxim Dupliy - 1989898
איפור: רויטל בוחניק קרדיט:  צלם סטודיו מקס
צילום: Maxim Dupliy - 156464
איפור: רויטל בוחניק קרדיט: צלם סטודיו מקס

שימוש בתאורת ניאון גם יכולה לייצר תמונה מיוחדת. צילום זה דורש שני דברים עיקריים: שהמאפרת צריכה ליישם שכבה של ציור עם חומר מיוחד, שזוהר תחת תאורת פלורוסנט, להביא תאורת ניאון, עדיף כמה גופי תאורה ולהשתמש רק באור הזה כיוון שמאוד קשה לשלב עם תאורת ניאון גם תאורה רגילה.

צילום: Maxim Dupliy - 113
איפור: רויטל בוחניק. צילום : פוטו סטודיו מקס

ניתן לשלב ציורי פנים עם צילום גרפיטי בצילומי חוץ, התוצאות יכולות להיות מעניינות, להלן דוגמה:

צילום: Maxim Dupliy - 159897
איפור: צייר צור עיטם עמיחי קרדיט: פוטו סטודיו מקס

אפשר לצייר בסגנון של ציירים של פעם, למשל סגנון ציור רמברנדט, וליישם סגנון ציור זה בציור על המצולם עצמו, אפשר לקבל תוצאה כזאת.

כמו כן, אפשר לצייר צורות גאומטריות, פרויקט שצילמתי בזמנו בסטודיו לצילום.

צילום: Maxim Dupliy - 164646
קרדיט: צלם סטילס מקס
צילום: Maxim Dupliy - 1645748
קרדיט: פוטו סטודיו מקס
צילום: Maxim Dupliy - 142
איפור: מאיולה קרדיט: צלם סטודיו מקס
צילום: Maxim Dupliy - 141
איפור: מאיולה קרדיט: צלם סטודיו מקס

לא חסר כיוונים, זה רק דוגמית של תמונות שאפשר לייצר. תבדקו צלם Howard Schatz ותבינו כיצד הצילומים שלו בשילוב אמנים ומאפרים, ציורי גוף יוצרים צילומים מדהימים.

עריכת צילומים אומנותיים בסטודיו לצילום

בנושא העריכה אומר מספר מילים. לעומת צילומי תדמית או צילומים מסחריים/עסקיים, ששם צריך לרטש פגמי עור והחלקת עור. בצילום אומנותי, במיוחד בצילומי פורטרטים עם ציורי פנים, כמעט ואין צורך לרטש הרבה. שימו לב שאני לא דיברתי בכלל על צילומי ביוטי, שם דרישה לריטוש היא אחרת. בצילום אמנותי עם ציורי פנים אפשר לרטש בצורה מינימלית כי הפגמים לא יוצאים החוצה ופחות נחשפים. 

צילום: Maxim Dupliy - 1כס54544487878

בתמונה אתם רואים לוח גרפי, חלק מצלמי סטודיו או מרטשים איתו באופן קבוע. כיוון שיש לו אפשרויות מתקדמות שאין לעכבר. למשל עם עוצמת הלחץ גודל המברשת עולה, כמו כן גם קליטת זווית הטיית העט. 

את הכתבה כתב צלם פורטרטים ומוצרים מקס, מסטודיו לצילום מקס
צלם סטודיו: צילום פורטרטים ומוצרים https://photostudio.co.il
אינסטגרם: https://www.instagram.com/maxim.dupliy/
פייסבוק: https://www.facebook.com/PhotoStudio.co.il

שני אקוע - 1

שני אקוע – עורכת תוכן
אינסטגרם: shaniaqua

זארה-Fashion-Israel-מגזין- אופנה-ישראלי-טרנדים-נשים-2021-טרנדים-גברים-2021-חדשות-אופנה-אתר-אופנה-חדשות-האופנה-כתבות-אופנה-סטייל-טרנדים-מגזין-סטייל-מגזין-יופי-אופנה-ישראלית-אופנת-נשים-הפקות-אופנה-ישראל-קורונה-מגזין-אופנה

Chief editor & art director: Effie Elisie
Email: fashionisrael.mag@gmail.com
Instagram: fashion_israel.mag
site: https://www.fashion-israel.co.il
Facebook business page: Fashion Israel

פורסם בקטגוריות צילום, תעשיית האופנה
תגובות פייסבוק