בצלאל, פדני, שלומית מלכה

פדני בצלאל 2015*3-6
|

תלמידי המחלקה לעיצוב תכשיטים בבצלאל בשיתוף פעולה עם ענקית התכשיטים פדני, השיקו קולקציית קפסולה של תכשיטים

פדני בצלאל 2015*3-66
ילדת יום הולדת. שלומית מלכה הפרזנטורית של פדני. צילום: שוקה כהן
פדני בצלאל 2015-6
פדני בצלאל 2015 שעוני נייר בעיצוב עידן נויברג צילום אלכס קוצרנקו

הבוקר נפתח בארוחת בוקר קלה ואנינת טעם, בהמשך הופיעה הנסיכה, הפרזנטורית היפה לבית פדני, שלומית מלכה, שבדיוק חגגה יומולדת ומיד הולבש עליה זר שהפך אותה יפה יותר, שירת יום הולדת שמח, הענקת זר פרחים ואיך אפשר בלי העוגה. ואז הגיעה התערוכה. ההיי לייט של האירוע. התכשיטים שיצרו הסטודנטים באקדמיה בצלאל צעדו עם הזמן. הם משקפים את הלך הרוח העכשווי ועדיין, תכשיטים מאוד פרקטיים. זוהי בהחלט יוזמה מבורכת של חברת התכשיטים פדני להעניק חסות למיזם חשוב שכזה. תלמידי המחלקה לצורפות ואופנה בבצלאל, עיצבו ויצרו קולקציית תכשיטים ושעונים לטקס הנישואין, תוך מחקר טכסי נישואין בתרבויות השונות, המשפחות, העדות, והמרקם החברתי והתרבותי העשיר והמגוון של כל אחד מהם. העבודה של תלמידי בצלאל נעשתה בהנחייתה של סיגל פלד, המעצבת הראשית של פדני, ובהנחיית ישראל דהן ועידו נוי במחלקה לצורפות באקדמיה בצלאל.

פדני בצלאל 2015-5
פדני בצלאל 2015 טבעות חותם בעיצוב של דור מימון צילום אלכס קוצרנקו

אגב, אין זו הפעם הראשונה בה חברת פדני תכשיטנים והאקדמיה לאמנות בצלאל חוברים יחדיו. בשנת 1986 נערך פרויקט לעיצוב ענקי צוואר: שילוב של מתכות אצילות ומתכות שאינן אצילות. עשרת התכשיטים הנבחרים הוצגו בחנות הדגל ברחוב הירקון שבתל אביב. בשנת 1987 מר אורי פדני , ששיטות עבודותיו ועיצוביו הבלתי שיגרתים היוו פריצת דרך בענף התכשיטים, התקבל ברוב מוחלט כחבר במועצת המנהלים של האקדמיה לאמנות בצלאל.
בין המציגים בתערוכת "תכשיטי ושעוני נישואין" פדני – בצלאל 2015: שלומית ועקנין, זהר ולך, לימור קבריטי, מירית בביאן , דור מימון, בר אליאס, לורן גוטה פרידברג, מירית בביאן , נוי בירי, אלינה גוצ'ייב. אנבל פרלטה, אהוד אלדן, עמנואל כוגן, אורטל דורוחונצ'נו, אור קליין, חופית זקהיים , עידן נויברג, ענת גולן.

פדני בצלאל 2015*3
פדני בצלאל 2015 טבעות בעיצוב של זהר ולך צילום אלכס קוצרנקו

בני פדני, יו"ר ובעלים של חברת "פדני תכשיטנים": "אני גאה להציג בחנות הדגל של פדני בנמל תל אביב, את התערוכה של תלמידי המחלקה לצורפות בבצלאל, עם הצגת עבודותיהם הנפלאות. חברת פדני שהוקמה לפני 65 שנה על ידי אבי, אורי (הנרי) פדני ז"ל, חרטה על דגלה לאורך כל שנותיה, הקפדה על עיצוב וייצור ישראלי כחול לבן. אנו גאים להמשיך מסורת זו ולפתח אותה לכדי יצירה חדשה ועדכנית. שיתוף הפעולה היצירתי, אותו הובילה תמרה יובל ג'ונס, ראש המחלקה לצורפות ואופנה ב"בצלאל" הוליד תערוכה מרהיבה על טהרת העיצוב הישראלי, המעניקה בימה נהדרת לרקמה הישראלית התרבותית. אנו שמחים לפתוח את התערוכה לקהל הרחב, ולתת לסטודנטים את האפשרות לקבל בית מכובד ליצירתם".

פדני בצלאל 2015*2
פדני בצלאל 2015 טבעת של מרית בביאן צילום אלכס קוצרנק

תמרה יובל ג'ונס, ראש המחלקה לצורפות ואופנה, בצלאל, האקדמיה לאמנות ועיצוב, ירושלים: "אנו מתחילים השנה במסורת של שיתוף פעולה בין חברת פדני לבין סטודנטים במחלקה לצורפות ואופנה בבצלאל. נושא הקורס "תכשיטים לטקס הנישואין" הצטרף למסורת נוספת הנהוגה של הנוהג להעניק שעון מתנה לחתן, בזמן שבין האירוסין לחתונה.  עבודות התכשיטים והשעונים של הסטודנטים מרגשות ויפהפיות. כל אחד מהסטודנטים יצר מתוך עולמו הפרטי, תוך שימוש בחומרים מגוונים המציגים את יכולות היצירה העשירה".

פדני בצלאל 2015*4
פדני בצלאל 2015 טבעות בעיצובה של מירית בביאן צילום אלכס קוצרנקו

תכשיטים לטכס נישואין:
שולמית ועקנין 
– כיסוי שיער ראש האישה, הנהוג בהלכה היהודית לאחר הנישואין, היווה את ההשראה הצורנית לתכשיטים, המבוצעים בחומרים המחקים את תכונות השיער ואת אופיו.
חומרים: סיכה: כסף, טורמלין.  טבעת: כסף, גרנט.
זהר ולך – שרשרת המיועדת לכלה וסיכת הדש לחתן, נענדות במהלך החתונה – טקס המציין מעבר מחיי זוג נאהבים למסגרת חיי נישואין. התכשיטים אוספים ושוזרים את זיכרונות הזוג החל מהפגישה הראשונה ועד לחתונה ומספרים את סיפורם. הדפדוף בתכשיט מזכיר דפדוף באלבום זיכרון קטן. חומרים: עור , אלומיניום, כבל נירוסטה.
לימור קבריטי – טבעות המבטאות את השינוי המהיר המתרחש בטקס החתונה. ברגע אחד החתן והכלה מתלכדים והופכים למשפחה אחת, לגוף אחד מגובש. גם שבבי הברזל, המפוזרים בתוך כדור הזכוכית, מתגבשים ומתאחדים לתכשיט אחד עם הנגיעה בטבעות. חומרים: כסף, זכוכית, שבבי ברזל ומגנטים.
מירית בביאן – טבעת מרכזית מסמלת את הקשר הזוגי וצמיחתו, האבנים המשובצות מסמלות את "אבני הדרך" אותם חווים במהלך הזוגיות. את הטבעת עונדת הכלה בליל הכלולות כמחווה המראה את הקשר שלה ושל בן זוגה. הטבעות הקטנות הן תזכורת יומיומית לכך שהקשר הזוגי ממשיך לצמוח גם לאחר מיסודו. חומרים: כסף מצופה זהב 14 קראט ואבני גרנט.
דור מימון – התכשיטים מיועדים לזוג גברים ביום חתונתם.  הנזר, שנוהגות לחבוש הכלות במשפחתי, עוצב בצורת כיפה הנחבשת על הראש והסיכה נענדת כפרח לדש. הנזר והסיכה מורכבים בצורת הפרח "אמנון ותמר", שבשפה האנגלית מכונה – "Pansy" – כינוי המשמש גם כשם גנאי ל"הומו". חומרים: נזר: נחושת מושחרת.  סיכה: כסף, נחושת מושחרת.
בר אליאס –  סדרה המשלבת בתוכה את הסימן "מגן-דוד". למגן-דוד פירושים רבים, חלקם אוניברסאליים וחלקם אינדיבידואלים. בסדרה זו ה"מגן דוד" מייצג שני אספקטים: אחד, כסימן ליהדות ומשמעותה (דת / אמונה / דרך חיים). ושני, כקמע בעל כוחות מאגיים. חומרים: כסף.  אבני חן: סיטרין, גרנט, הידרו-טרמל, זירקון.
לורן גוטה פרידברג כל חפץ טומן בחובו דיאלוג בין הנסתר לגלוי: הגלוי חשוף ושברירי והנסתר חבוי איתן. חומרים: כסף, אגוזים: קוקוס, פקאן ולוז.
מירית בביאן – טבעות עשויות מליפות אליהן מצורפות טבעות שפוסלו בשעווה ונוצקו בכסף.
תהליך הציפוי (אלקטרופורמינג) מאחד את החלקים לצורה אחת. בכל טבעת משובצת אבן חן הנראית כאילו נלכדה בתוכה.  חומרים: כסף, אבני חן,  ליפה, אלקטרופורמינג בנחושת, ציפוי זהב 18קראט.
נוי בירי  – טבעות הנישואין מתייחסות למושג "לב שבור", הן מתפקדות כשני אובייקטים נפרדים, שנוצרו מצורה אחת שלמה. חומרים: ברונזה, ציפוי זהב, אמייל קר.
זהר ולך  – טבעות המסתירות אלמנטים קלאסיים, אך קליפתם נושאת את מרקם העור האנושי, שמהטבעתו נוצקו הטבעות. חומרים: פליז בציפוי זהב וכסף, זירקונים.
דור מימון  – זוג טבעות חותם, מתוך קולקציה של סדרת תכשיטים בהשראת יצורים ימיים. חומרים: פורצלן שחור ופליז מצופה זהב.
אלינה גוצ'ייב– סדרת טבעות משני חומרים מנוגדים שיוצרים ביניהם הרמוניה. העבודה משלבת חומר אורגני, חם שהוא העץ וחומר קר ומעובד שהוא הכסף. חומרים: עץ זית, כסף

פדני בצלאל 2015*1
פדני בצלאל 2015 שעון עץ בעיצוב אהוד אלדן צילום אלכס קוצרנקו

שעונים:
אנבל פרלטה
– השעון מתייחס לחוויה אישית שלי כעולה מארגנטינה. חוויה של פער בתפישת שני מקצבי זמן שונים: המקצב הישראלי המהיר והלחוץ מול המקצב הארגנטיני האיטי והרגוע. הפער בא לידי ביטוי בזכוכיות המקטינות את הלוח ואת הגובה של השעון ויוצרות יחד תחושת ריחוק וערפל. חומרים: פליז, זכוכיות מקטינות, עור.
זהר ולך –  שעון ה"קליידוסקלוק" מאפשר חווית משתמש חדשה בשימוש בשעון. לשעון אין ספרות ולוח המחוגים משתקף שש פעמים כך שהשעון "מאלץ" את המשתמש לעצור, להביט בו ולזהות את המחוגים המורים על השעה. השעון מתעתע במשתמש ומעלה חיוך בעת הענידה. חומרים: פליז בציפוי זהב 24 קראט, אלומיניום, עור, מראות, מנגנון ומחוגים רדי מייד.
אוהד אלדן  – השעון מבוצע בשיטת לבוד עץ (למינציה): שכבות שכבות של פורניר עץ חתוך בלייזר מודבקים יחדיו ומכופפים באדים.  השימוש בסוגים שונים של פורניר, חושף צבעים וטקסטורות במקומות שונים בשעון.  גמישות החומר מאפשרת את התאמת הרצועה ליד. השעון כולו עשוי עץ, למעט חלקי המנגנון והזכוכית.
עמנואל כוגן – הזמן, כפי שאנו חווים אותו, אינו זרם אחיד הנע בקו ישר, הוא דינמי ומתעתע – פחד ולחץ מכווצים אותו ושעמום מותח אותו לאין קץ, חוויות מסוימות מעלימות אותו ואחרות מעוותות אותו.  עיצוב השעון בא לבטא תחושות אלו. הוא בנוי שכבות שכבות שחושפות בהדרגה את המנגנון, אך מסתירות את המחוגים בחלק מן המקומות, באופן המאתגר את קריאת הזמן ומשבש את המעגל היציב והמוכר.   חומרים: פליז מצופה זהב, נירוסטה, עץ זית, עור.
אורטל דורוחונצ'נו – השעון משלב בין סמלים יהודיים מסורתיים לבין עולם חילוני מודרני.הבחירה החומרית מעמתת תשמישי קדושה על-זמנית, עם חפץ חולין המשמש למדידת זמן.הביצוע מחבר טכנולוגיה חדישה, ממוחשבת ומכאנית כחיתוך לייזר עם כתיבה מסורתית, ידנית של סופר סת"ם. חומרים: קלף, זכוכית ופליז.
דור מימון  – השעון נוצר בהשראת תפישת הזמן בטבע, על ידי השמש, הירח, הכוכבים והצמחים. השעון מיועד לשולחן ומדמה בריכה שבתוכה פרח. עלי הכותרת החיצוניים של הפרח משמשים כמחוג המורה שעות והפנימיים כמחוג המורה שניות. אין מחוג לדקות, כך שתפישת הזמן אינה מדויקת על הדקה – כמו בטבע. העלה המשמש כמחוג מובדל באמצעות אבן חן והשעה 12מעוטרת ביהלום. חומרים: פליז מצופה זהב, פלדת אל חלד, זכוכית, אבן ספיר ויהלומים.
אור קליין – כמה אחוזים מהיום אנו מנצלים? כמה אנו ישנים? ואיך זה מרגיש כשנשארו לנו רק 10אחוז מהיום? השעון מציע בחינה מחודשת של תפישת הזמן על ידי מדידתו באחוזים. לשעון מנגנון של 24 שעות, המייצג 100אחוז בתחילת היום ונספר לאחור עד לסופו. חומרים: פליז, עור והדפסת ויניל.
חופית זקהיים – בעידן בו הזמן שולט, כשהימים לחוצים, המרוץ אחר השניות גורם, לעיתים, לרצון לחמוק ולברוח מהזמן. בשעון זה, המחוגים נחבאים ומתעתעים את העין, כך מתאפשרת לעונד בחירה מודעת מתי לקרוא את השעה מהמחוגים ומתי לענוד את השעון כתכשיט.חומרים: פליז מצופה זהב.
עידן נויברג –  השעונים מתייחסים לערכי עידן הצריכה בהיבטים של חדשנות, התכלות ואסתטיקה. הבחירה בשכבות נייר מבוססת על היותו חומר מתכלה ובעל אסתטיקה מגוונת. טכניקות הביצוע: חיתוך לייזר, שידוך סיכות ומנגנון מכאני, מושאלות מעולם תרבות הצריכה ההמונית ומתורגמות לפרטים הקטנים, המציגים נראות שונה וייחודית לאובייקט נפוץ כמו שעון יד.
שלומית ועקנין-השעון כיומן, עליו ניתן לסמן נקודות ציון במהלך היום. חומרים: פליז, כסף.
ענת גולן – שעון הכיס מורכב מצמצם מצלמה רדי מייד. הצמצם, הנפתח ונסגר בלחיצת כפתור, משמש כחרך הצצה אל תוך השעון ומעניק חוויה אינטימית, המזכירה שבכל רגע ורגע טמונה הזדמנות להתחדשות, לנוכחות ולפליאה. מצמוץ אחד וזה חולף…חומרים: כסף, חלקי מצלמה רדי מייד, מנגנון קוורץ.

 

על שעות פתיחת התערוכה: פדני – בצלאל 2015 – תכשיטי ושעוני נישואין
פדני נמל תל אביב, האנגר 19 – הכניסה חינם
בין המועדים –  21.12.2015 ועד ה 4.1.2016
שעות הביקור:
א-ה : 10:00-21:00 , שישי 10:00-14:30, מוצ"ש 19:00-21:30
רחבת קניון רמת אביב בין התאריכים: 6.1.2016-24.1.2016
א-ה 09:00-21:30, שישי 09:00-15:00, מוצ"ש – שעה מיציאת השבת ועד 22:30.
קניון רמת אביב, איינשטיין 40 רמת אביב.

פורסם בקטגוריה כללי
תגובות פייסבוק