הוורד הלבן

הוורד הלבן-2
|

תערוכה חדשה במרכז לחינוך הומניסטי בבית לוחמי הגטאות

סיפורם של חברי מחתרת הוורד הלבן במינכן

פתיחה : יום ראשון, 15 בנובמבר 2015, 19:00-16:00
ללא תאריך נעילה

הוורד הלבן-3
התערוכה הוורד הלבן – מוזיאון בית לוחמי הגטאות

סיפורה של מחתרת הסטודנטים בגרמניה כמעט אינו מוכר בארץ. אנשים מעטים העזו לסכן את חייהם ולהתנגד למשטר הנאצי, ותערוכת "הוורד הלבן" מספרת את סיפורם.
התערוכה "הוורד הלבן" במרכז לחינוך הומניסטי בבית לוחמי הגטאות, מוצגת במסגרת ציון שנת היובל ליחסי גרמניה-ישראל. אירוע הפתיחה לתערוכה, שהוקמה בחסות עמותת הוורד הלבן במינכן ובתמיכת מכון גתה ושגרירות גרמניה בישראל, יתקיים במעמד שגריר גרמניה בישראל, ד"ר קלמנס פון גטצה, ויו"ר עמותת הוורד הלבן, ד"ר הילדגארד קרונוויטר.

"הוורד הלבן" היא תערוכה נודדת שהותאמה לקהל הישראלי (עברית וערבית). היא מציגה תמונות של חברי מחתרת הוורד הלבן, הסברים על חבריה ועל פעילותם, עלונים שנכתבו והופצו על ידם, מפה המתעדת את פריסת העלונים ולוח המסכם את המחיר הכבד ששילמו חברי המחתרת. במסגרת התערוכה, נערכת פעילות חינוכית בקרב תלמידי תיכון, המתמקדת באחריות החברתית שגילו חברי מחתרת הוורד הלבן ובנכונותם להתגייס בשם המצפון האנושי ובשם ערכים הומניסטיים לפעילות אקטיבית רבת סכנות, בניגוד לרוב רובה של החברה הגרמנית בתקופת השלטון הנאצי.

הוורד הלבן-1
התערוכה הוורד הלבן – תצלומים של הנס וסופי שול – צילום סטודיו פישר

סיפורה של מחתרת הוורד הלבן

בשנים 1943-1942 קראו כמה סטודנטים ופרופסור לפילוסופיה מאוניברסיטת לודוויג-מקסימיליאן (Ludwig-Maximilians- Universität), מינכן, באמצעות עלונים מחתרתיים שהפיצו, להתנגד לדיקטטורה הנאצית. מתוך ערכים נוצריים-הומניסטיים הם מחו נגד המלחמה, נגד הדיכוי ונגד פשעי הנאצים. הם הזהירו כי כל מי שאינו מעורב באופן פעיל בשחרור העם הגרמני מעול הדיקטטורה הנאצית אשם במידה שווה בפשעי המשטר.
בקיץ 1942 הפיצו הנס שול (Hans Scholl) ואלכסנדר שמורל (Alexander Schmorell), שני סטודנטים לרפואה, את ארבעת עלוני הוורד הלבן הראשונים במינכן.העלון החמישי, "קול קורא לכל הגרמנים!", פורסם בינואר 1943 והופץ בתמיכתם של סופי שול (Sophie Scholl), וילי גראף (Willi Graf) ובני ברית נוספים בערים רבות בגרמניה ובאוסטריה.

על סדר יומה הפוליטי של המחתרת עמדו חופש הדיבור, חופש הדת, הגנה על כל אזרח מפני עריצותם של משטרים אלימים – כבסיס לאירופה חדשה. בלילות יצאו הנס שול, וילי גראף ואלכסנדר שמורל לרחובות כדי לכתוב בצבעי זפת כתובות נוסח "היטלר הוא רוצח המונים" או "חירות" על מבני ציבור במינכן.
בפברואר 1943 כתב פרופ' קורט הובר (Kurt Huber) את העלון השישי, פנייה נרגשת אל כל הסטודנטים להתייצב נגד המשטר הרצחני. עלון זה הופץ באוניברסיטת לודוויג-מקסימיליאן על ידי האחים הנס וסופי שול ב-18 בפברואר. השניים נתפסו בשעת פעולה על ידי אחד מאנשי האחזקה והוסגרו לגסטפו. ביחד עם כריסטוף פרובסט (Christoph Probst), סטודנט לרפואה, נידונו למוות ונרצחו בבית כלא במינכן. סדרה של חקירות משטרתיות הביאה לעונשי מאסר ארוכים ולהוצאה להורג של חברי מחתרת נוספים.
עלונים בודדים וידיעות עמומות על הוורד הלבן הגיעו למדינות אחרות בשנת 1943; אמצעי התקשורת, בעיקר עיתוני הגולים, דיווחו עליהם בשוודיה, בבריטניה, בברית המועצות ובארצות הברית. חיל האוויר הבריטי פיזר למעלה מחמישה מיליון עותקים מהעלון השישי מעל ערים בצפון גרמניה ובמרכזה.
פעולות הוורד הלבן לא הצליחו לערער את המשטר הנאצי, אולם האומץ לקרוא תגר, מגדלור של תקווה לגרמניה אחרת, העניק השראה – במיוחד לגרמנים שגלו מארצם.כיום מייצג הוורד הלבן ערכים של עצמאות מחשבתית, חירות וסובלנות. מורשתה העל-זמנית של המחתרת היא קריאה להגנה על זכויות אדם וקריאה להיאבק באפליה, בגזענות ובאלימות.

המרכז לחינוך הומניסטי פועל במוזאון בית לוחמי הגטאות מאז 1995. הוא נתמך על ידי משרד החינוך ועובד בשיתוף פעולה עם מוזאון השואה בוושינגטון. המרכז נחשב לפורץ דרך בגישתו להוראת השואה ובפעולתו החינוכית הייחודית: השואה נלמדת כמשבר היסטורי המזמין עיסוק בדילמות חברתיות ואנושיות שיש להן אופי אוניברסלי.

 

המרכז לחינוך הומניסט
מוזיאון בית לוחמי הגטאות- קיבוץ לוחמי הגטאות,
טל'.  04-9958080
שעות פתיחה: ימים א-ה, 16:00-9:00 ובתיאום מראש
 http://www.gfh.org.il/

 

 

פורסם בקטגוריה כללי
תגובות פייסבוק