Back to Earth

רועי מעין ודאודה נ'דיאה. -1
|

תערוכת Back to Earth  מהווה חיבור בין הגלריה ללימודי אפריקה לבין בית בנימיני – המרכז לקרמיקה עכשווית – ליצירת מיצב המיועד ספציפית לחלל הגלריה. מדובר בשיתוף פעולה ייחודי בין האמן הישראלי רועי מעין, לבין האמן הסנגלי דאודה נ'דיאה (Daouda N’Diaye). שני האמנים התמודדו עם מחקר וזיהוי של חומרים ורעיונות מעברן של שתי התרבויות העתיקות, מתוך רצון ליצור חיבור היברידי בין המסורות החזותיות בדמות יצירה אמנותית עכשווית ואוניברסלית

התערוכה תפתח ביום שישי 23.10 בשעה 11:00

רועי מעין ודאודה נ'דיאה.
רועי מעין ודאודה נ'דיאה. צילום: יח"צ

דאודה נ'דיאה הוא אמן סנגלי, מרצה לאמנות ומומחה בתרפיה באמנות. בעבודתו, עורך דאודה ניסויים במחזור חומרים וזיכרונות דרך צילומים גרוסים, יצירת פסלים מניירות מגולגלים ומגוון טכניקות נוספות. בעבור התערוכה בגלריה ללימודי אפריקה, בחר דאודה באתגר חדש וייחודי בעבורו : עבודה בחמר שבו ייצרבו דימויים מההיסטוריה החזותית של סנגל ומערב אפריקה בכלל. בדיוק כמו במסורת היצירה הארץ- ישראלית, כך גם בסנגל נעשה משכבר הימים שימוש בחמר, ולפיכך בחר דאודה לחקור את המוטיבים והצורות שנעשה בהם שימוש בתרבותו החזותית ולהחתים בהם לוחות מחמר ארץ ישראלי. לוחות אלו יחוברו יחדיו כעמודי טוטם שיועמדו בחלל הגלריה הצופה על העיר תל אביב.
רועי מעין הוא אמן קרמיקה, מרצה בבית בנימיני, בוגר בצלאל ומוסמך התוכנית הבינתחומית באמנויות של אוניברסיטת תל אביב. ביצירתו עוסק רועי בהרחבת הגבולות החומריים והמושגיים של המדיום הקרמי.

דאודה נ'דיאה
דאודה נ'דיאה. צילום: יח"צ

בשנה החולפת הוזמן רועי על ידי שגרירות ישראל בסנגל לשבועיים של סדנה בכפר האמנים בדקר. לפני יציאתו, בחן רועי את התפיסות הרווחות בישראל לגבי יבשת אפריקה. מחקרו הניב מאגר של דימויים חזותיים מייצגים שהיו ברובם המכריע סטריאוטיפיים ואף גזעניים. בעבודתו בכפר האמנים בדקר, כיסה רועי את הדימויים הללו  בתערובת אדמה סנגלית-ישראלית. במובן המטאפורי, הוא מחק את מערכת הערכים עליה התחנך על ידי כיסוייה בערכיות אחרת, כזו הנובעת מהיכרות עם האחר ומשיתוף פעולה אתו. עבור התערוכה בגלריה ללימודי אפריקה קידם רועי את רעיון איחוי התרבויות לשלב נוסף: בעבודה זו מדובר באיחוי לא רק של חומרים, אלא גם של סגנונות של כלים מסורתיים משתי הארצות. לשם כך, חקר רועי צורות כלים מהתקופה הכנענית, ובמקביל דוגמאות של כלי חרס מסורתיים מסנגל של התקופה המקבילה. ערבוב האדמות הישראלית והסנגלית ייצר איחוי של  שתי התרבויות שהוליד דימוי חדש.

Back to Earth
צילום: יח"צ

תהליך העבודה המשותף של שני האמנים בחומר יצירה מסורתי לשני העמים, אם כי בטכניקות ובסגנונות המשלבים בין הזר למוכר, יצר מיצב שמתרפק על העבר, ובה בעת הוא גם חדשני ונועז. תהליך העבודה המשותף של שני האמנים יתקיים בין ה- 13-23 באוקטובר בבית בנימיני, שהקצה עבור הפרויקט את חללי העבודה והמכשור הדרוש. במהלך השבוע יוזמנו תלמידי בית הספר לקרמיקה והציבור הרחב לצפות בעבודות האמנים.

בימים אלו מוצע הפרויקט לביאנלה בדקר, תוך התמודדות עם האתגר של העברת ה- Site-specific המורכב והייחודי אל מעבר לים. במידה מסויימת, יהיה זה סגירת המעגל של מפגש בין התרבויות שראשיתו בסנגל, המשכו בישראל וחזרתו להצגה בביאנלה החשובה ביותר ביבשת האפריקאית.

Back to Earth
צילום: יח"צ

'הגלריה ללימודי אפריקה' חושפת את הקהל הרחב לאמנות ולתרבות האפריקאית, באמצעות תערוכות ושיתופי פעולה אמנותיים בין מוסדות אקדמיים ואמנים מאפריקה ומישראל. זאת במטרה להעשיר ולהרחיב את נקודת המבט על ההוויה האמנותית, אל מחוזות שמעבר לראיה המסורתית של המערב את האמנות. "מראשית הקמתה, שמנו לעצמנו יעד להציג את היצירה האפריקאית כמכלול, מבלי לנתק את העבר מההווה ומבלי להוציאה מהקשריה התרבותיים", מסכמת עידית טולידאנו, אוצרת הגלריה. "בכל התערוכות אנו מציגים יחדיו פריטים מהעבר ומהעכשווי על מנת לשבור תפישה שגויה שפארה של אפריקה הוא בעברה, וזהו העיקרון שהנחה אותנו גם בתערוכה הנוכחית".

בשבוע שלפני יוזמן הקהל הרחב ל'בית בנימיני' – המרכז לקרמיקה עכשווית בתל אביב, לצפות ביצירותיהם, ולהשתתף בשיח התיאורטי והמעשי שייווצר במהלך העבודה המשותפת, שפירותיה יוצגו בתערוכה.

תערוכת Back to Earth תיפתח ב'גלריה ללימודי אפריקה' ביום שישי ה-23 באוקטובר
המפגשים יתקיימו ב- 16/10 בין השעות 10:00-12:00 וב- 18/10 בין השעות 17:00-20:00
כתובת הגלריה ללימודי אפריקה – מגדלי אלרוב, שדרות רוטשילד 46 ת"א
שעות פתיחת הגלריה: ימים א'-ה' בין השעות 9:00-18:00

פורסם בקטגוריות אופנה, מגזין אופנה
תגובות פייסבוק