אוסף לאומי

אוסף לאומי
|

תנועה ציבורית מציגה: 'אוסף לאומי', מוזיאון תל אביב. אוסף לאומי היא תערוכה מוזיאלית ראשונה מסוגה בארץ המבוססת על פרפורמנס מתמשך

רחבי מוזיאון תל אביב, שד' שאול המלך 27, מתחם גולדה מאיר.
27.10.2015 חגיגות לקראת פתיחת התערוכה
התערוכה תתקיים בין התאריכים 28.10.15 – 10.12.15 

אוסף לאומי -1
אוסף לאומי. צילום: כפיר בולוטין

אוסף לאומי היא תערוכה מוזיאלית ראשונה מסוגה בארץ המבוססת על פרפורמנס מתמשך. התערוכה תנוע בחלליו השונים של המוזיאון, ותופעל על ידי אחד-עשר חברי תנועה ציבורית במשך שישה שבועות. היחסים הטעונים בין מוסד המדינה למוסדות התרבות שלה הם נקודת המוצא לתערוכה, ולפיה המוזיאון הוא מרחב ציבורי המשמש כעין שדה אימונים לתרגול ולעיצוב נורמות של התנהגות אזרחית. באוסף לאומי תנועה ציבורית בוחנת את תפקידו המכריע של המוזיאון בהגדרתה של זהות לאומית ותרבותית ואת התלות ההדוקה בין מוסד המוזיאון למוסד המדינה ומושג הלאום, ועומדת על כוחו של המוזיאון בתהליך היווצרותן של קהילה, חברה ומדינה.

מכוח האירוע ההיסטורי – טקס הכרזת העצמאות של מדינת ישראל שהתקיים במשכנו המקורי של מוזיאון תל אביב ב־1948  שבמהלכו התקיימו אמנות ופוליטיקה כיחידה אחת, משיבה התערוכה אוסף לאומי את היכל העצמאות אל היכל האמנות. בהקשר ההיסטורי והעכשווי המגולמים בסדרת פעולות וכוריאוגרפיות חדשות,  מציבה תנועה ציבורית למול תפקידו הייעודי, כביכול, של המוזיאון – לשמש "אי של נורמליות" – את המנגנונים הפוליטיים והמדיניים המניעים את המוזיאון. השאיפה היא להדגיש שהמוזיאון הוא מרחב ציבורי, דהיינו מרחב שבו קונפליקטים יכולים לצוף ולהתקיים.

התערוכה אוסף לאומי מתקיימת תשע שנים לאחר פעולתה הראשונה של תנועה ציבורית: הנחת זר פרחים לבנים על מדרגות היכל העצמאות בשדרות רוטשילד 16. כמו יתר עבודותיה של תנועה ציבורית – המתייחסות ישירות אל המקום או המוסד שבתוכו הן פועלות – גם אוסף לאומי נוצרה עבור המוזיאון ובהשראתו, ויכולה להתקיים אך ורק בתוכו. התנועה מבקשת להפעיל את אוסף המוזיאון לא על בסיס ערכן החומרי של יצירות האמנות, אלא מתוקף היותן מכלול חזותי שבאמצעותו חברה מדינית ותרבותית מגדירה את עצמה.

תערוכת הפרפורמנס תופעל בקבוצות של עד 25 אנשים בגלריות שונות של המוזיאון, וגם בחללים הסגורים בדרך כלל לקהל. נקודת ההתכנסות תהיה בבניין הראשי של המוזיאון, ומשם יובילו חברי התנועה את הקבוצה בסדרה של פעולות – טקסים, נאומים קצרים, כוריאוגרפיות, ריטואלים וצעדות בחללי המוזיאון השונים. במסגרת אוסף לאומי תנועה ציבורית מפעילה את תדרוך II – מפגש אחד־על־אחד, בין סוכן התנועה לנרשמים מראש, המתקיים בחלל נפרד וסמוי מן העין במוזיאון. תדרוך משמש את תנועה ציבורית כשיטה חדשה להעברת מידע, המממשת את רגע המעבר שבין מחקר לפעולה.

תנועה ציבורית היא גוף מחקר ופעולה שהקימו עומר קריגר ודנה יהלומי ב־2006, ויהלומי עומדת בראשו מאז 2011. חברי התנועה יוזמים ויוצרים פעולות במרחב הציבורי המפגישות בין אמנות לפוליטיקה ומערבות את הציבור. התנועה לומדת ומייצרת כוריאוגרפיות טקסיות (פומביות או סמויות) ובוחנת את האפשרויות הפוליטיות והאסתטיות הטמונות בקבוצת אנשים שפועלת יחד.
צוות תנועה ציבורית

ראש תנועה ציבורית – דנה יהלומי
שותפה לפיתוח רעיוני של אוסף לאומי – אלינה קטסוף
יועצת וממלאת מקום לראש – גלי ליבריידר
חברי תנועה ציבורית – משי אולינקי, מעין חורש, גלי ליבריידר, עדילי ליברמן, לורה קירשנבאום, משה שכטר אבשלום
חברים חדשים – נדב אילון, מור גור אריה, דניאל שופרא
סוכני תדרוך – הגר אופיר, ניר שאולוף
מנהלת פרויקט – עדי נחמן, מנהלת סטודיו – ליהי לוי
מנהלת אימונים – כרמל בר
צוות מומחים

הועדה – עמית דרורי, טל יחס, סער סקלי, ג'קי שמש
עיצוב חלל – שמואל בן שלום
המנון תנועה ציבורית – ימי ויסלר
הדרכה קולית – יניב ברוך
שותפה לפיתוח תדרוך – אלינה קטסוף
תחקיר תדרוך – הגר אופיר
טקסטים – דקלה קידר
צילום ותיעוד – כפיר בולוטין
תרגום תדרוך – מיכל שליו
מייסדי תנועה ציבורית – דנה יהלומי ועומר קריגר
חילוץ מבוסס על פיגוע שנוצר על ידי דנה יהלומי ועומר קריגר ב-2008
צוות המוזיאון

אוצרת – רותי דירקטור
עוזרת לאוצרת – גלית לנדאו־אפשטיין
רכז תיאום בקרת פרויקטים – רפאל רדובן
עוזרת לרכז תיאום בקרת פרויקטים – איריס ירושלמי
עיצוב גראפי – שלומית דב
נוסח עברי – סיגל אדלר־שטראוס
נוסח אנגלי – תמר פוקס
תלייה ובנייה – יעקב גואטה
תאורה – ליאור גבאי, אסף מנחם, חיים ברכה, יוני אהרוני

סיורים בתערוכה* יתקיימו בימים שני עד שבת:
בימים ב׳, ו׳, ש׳ בשעות 10:15, 12:00, 13:15
ביום שבת יתקיים סיור נוסף גם בשעה 15:00 
ביום ד׳ בשעות : 10:15, 12:00, 13:15, 15:00
בימים ג׳, ה׳ בשעות 10:15, 12:00, 13:15, 17:30, 19:00, 20:15
*ההרשמה לסיורים תתבצע מראש באתר האינטרנט של המוזיאון או בכניסה למוזיאון בדלפק תנועה ציבורית. מספר המשתתפים בסיור מוגבל ולכן מומלץ להירשם מראש. מחיר כרטיס וטלפון להזמנת כרטיסים – כמחיר כרטיס כניסה למוזיאון: 50 שקל למבוגר, 40 שקל לסטודנטים ולתושבי ת״א, 25 שקל לחיילים ולאזרחים וותיקים. טלפון להזמנות: 03-6077020

תגובות פייסבוק