יוסף הלוי

משנה סודית-4
|

יוסף הלוי (1923- 2009), נולד בשכונת 'כרם התימנים' בתל-אביב וחונך על ברכי הדת. כנער הפך לאתלט מחונן ואלוף הארץ בריצות 400 ו800 מטר ואף ייצג את פלשתינה בתחרויות ריצה בינלאומיות ביוון

אוצרת: שולמית גורצקי-פדרמן
הפתיחה: חמישי – 27.8.15 – בשעה 19:30
נעילה – 27.10.15

משנה סודית-2
יוסף הלוי, ללא כותרת, שנות ה-80

. לאחר שירותו הצבאי, עבד כמורה לחינוך גופני בגימנסיה הרצליה. בעקבות היכרות עם הצייר אריה אלואיל, עמיתו להוראה, נשבה הלוי בקסמי הצבע והמכחול, למד במדרשה למורים לאמנות והחל לעסוק באמנות כמקצוע יחיד. בתחילת שנות ה-70 היגר לגרמניה ובשנת 1974 התיישב באמסטרדם, שם חי 30 שנה. בשנת 2004, חזר להתגורר בתל אביב, עד יום מותו ב-9 בספטמבר 2009.

משנה סודית-3
יוסף הלוי ללא כותרת שנות ה-90

התערוכה הנוכחית, מוקדשת ל"תקופת אמסטרדם" של הלוי, בה שהה ויצר בסטודיו ברובע 'יורדאן' בעיר. היצירות, המורכבות מסימנים קליגרפיים, קטעי מילים והברות, טעמי המקרא והירוגליפים ציוריים, מסמנות את הדימויים כקריאת תווים ומזמינות את הצופה לתור אחר הגופן התואם ל"משנתו הסודית".
עם הגיעו לאמסטרדם, החל הלוי לצייר בצבע עז וקו יצרי. ב"גלות" דווקא בחר לכתוב את התנ"ך על בדים ענקיים, אך שריפה בסטודיו סיימה פרק זה ביצירתו. "אסור להשתמש בתנ"ך לצרכים אישיים", פסק. לימים, הופיעה "הקליגרפיה הסודית", מתורגמת לצבעי אקריליק בגוני כחול-ירוק וחום-אוכרה. "לוחות הברית" של אמסטרדם, נחשפו בתבליטים בודדים, בזוגות או בשלשות, עליהם מופיעים טעמי המקרא, מילים, הברות ואותיות בעברית – מעין גרסה "חילונית" ומותרת לספרי התורה, הכתובים על קלף ומשמשים בבית הכנסת.

משנה סודית-1
יוסף הלוי – מתוך התערוכה משנה סודית

העבודות המוקדמות של הלוי, מאופיינות בגישה פיגורטיבית באווירה "מזרחית" ובשימוש בדמויות מכונפות, בעלי חיים, מלאכים ומראות תנ"כיים של עליות לרגל לירושלים. בעקבות ביקוריו הרבים באירופה ובארה"ב בשנות ה-60, התגברה מגמת ההפשטה ביצירתו והדימויים הפכו להירוגליפים ציוריים. יצירתו של הלוי, קולוריסט נדיר, היא חיבור מופלא בין ציור מופשט לאהבתו הישנה לתרבויות המזרח-הקדום. הלוי צלח בבריאת מיתולוגיה אישית משלו. אמנותו משלבת בין אורגניות ביומורפית לבין איכויות של ציור ישראלי- כנעני.

עבודותיו של יוסף הלוי נמצאות באוספים פרטיים ומוזיאליים ביניהם: מוזיאון ישראל, מוזיאון חיפה לאמנות, מוזיאון יד לבנים פתח תקווה, מוזיאון Stedelijk אמסטרדם ומוזיאון Rijksdienst Beeldende Kunst האג.
מוזיאון פרטי פרסלר, רחוב וולפסון 54 , תל אביב
שעות פתיחה: א'-ה' 10:00-15:00 ו' 10:00-14:00

פורסם בקטגוריות אופנה, כתבות אופנה, מגזין אופנה
תגובות פייסבוק